Intel: Vi har ARM licens, inga planer på att använda det

Den första frågan på en frågestund under Intels investerare dag idag var förutsägbart om ARM. Vd Paul Otellini avfärdas snabbt tanken att Intel skulle utveckla en processor med hjälp av ARM-kärnor, tekniken bakom processorerna i de allra flesta av tabletter och smartphones.

Otellini noterade att Intel har redan en arkitektonisk licens, vilket gör det möjligt att utforma processorer från grunden med hjälp av ARM: s arkitektur och instruktionsuppsättning. Men Intel befattningshavare sade att dess egna 32nm Atom-processor, som kallas Medfield, redan uppfyller de stränga effektbehov av smartphones. Vidare hävdade Otellini, bygga en bra plattform för mobil är egentligen inte om kärnan men “alla andra saker runt det” som gör en bra SOC, eller system på chip. Slutligen förbinder många företag designa ARM-baserade chips inte skulle garantera Intel en plats i smartphones och det kan inte lönsamt heller.

Så det korta svaret är: “Nej, vi har inte för avsikt att använda vår egen licens att bygga ARM-processorer”, sade Otellini.

Istället Intel gör en satsning som på sikt sin kisel processteknik och tillverkningskapacitet kommer att ge det ett försprång framför de många fabless chip företag att design ARM SOCs och förlitar sig på gjuterier för att tillverka dem. Intels Atom-processorer har fastnat på 45nm processteknik för år, men nu företaget verkar allvar med att påskynda utvecklingen. Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, Intel bekräftat att inom de närmaste tre åren kommer att leverera nya Atom SOC på 32nm (Saltwell), 22nm (Silvermont) och 14nm (Airmont).

Dessutom sade Otellini Atom skulle skala när det gäller energiförbrukning både ner i mobiltelefoner och upp till andra enheter såsom specialiserade servrar. Detta i kombination med lägre effekt Kärnmikroprocessorer för datorer, börjar med Ivy Bridge i slutet av 2011, kommer att skapa ett kontinuum av processorer, i termer av makt, att konkurrera med ARM och andra, såsom MIPS i alla typer av enheter.

Nyligen har ARM chefer försökt övertyga AMD att utveckla en ARM-baserad processor som ett sätt att expandera till tabletter och smartphones. Men det nu ser ut som AMD har lagt beslutet om ARM “på is” tills företaget finner en ny VD.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen