Microsoft System Center Configuration Manager 2012 (Beta 1) Omdöme

Om infrastrukturen består mestadels av fysiska servrar eller virtuella maskiner, går lejonparten av de flesta IT-budgetar till att hantera det hela. I Microsoft-centrerad miljöer verktyg för att göra det är en del av System Center (SC) familj. SC Operations Manager kontroller på hälsan av hårdvara, infrastruktur och tjänster, backar SC Data Protection Manager allting, SC Virtual Machine Manager hanterar din virtualiserings värld och SC Configuration Manager håller koll på klientdatorer samt servrar.

Den slutliga versionen av SCCM 2012 väntas inte förrän i mitten av nästa år, med de mest intressanta förändringarna gäller användarcentrerad Management (UCM), en ny konsol, enklare infrastruktur och en ny säkerhetsmodell.

SCCM fungerar genom att upptäcka enheter (datorer, servrar och nu smarta telefoner) och installera agent programvara på varje tillgång. Varje enhet hårdvara och mjukvara inventeras och lagras i en central databas – program och uppdateringar distribueras till enheter så att användarna har rätt programvara för att göra sitt jobb. Nya datorer kan ha ett operativsystem installeras automatiskt och inställningar på varje enhet spåras mot företagets policy för att förhindra konfiguration drift. Aktuella versioner av SCCM är mycket ledningssystem lösningar avsedda att vara mestadels osynlig för slutanvändare. Men tiderna förändras, yngre medarbetare är “digitala infödingar” och ofta mycket tekniskt kunniga, de kräver mer kontroll över sina IT-verktyg och även ofta vill ta med sina egna enheter att arbeta.

SCCM 2012 tar därmed en ny strategi genom att involvera användaren och även tillåter administratören att tänka “användare första” när de hanterar tillgångar. Ett nytt koncept är stryporgan, vilket gör att systemet automatiskt (genom statistik samling) länkar en dator / laptop / smartphone till en viss användare. Detta låter sedan administratörer göra saker som distribuerar programvara som en infödd Windows-program till en primär enhet, men bara en länk till en Terminal Services version av programmet om en användare tillgång programvara från någon annans dator. Användare kan också definiera sina egna arbetstimme mönster för deras primära enheter så att SCCM 2012 inte installera eller uppdatera program under dessa tider. Software Center är användarens del att interagera med SCCM 2012. Och det finns också Silverlight baserad Software Catalog hemsida där de kan bläddra och installera programvara som är gjorts tillgängliga för dem.

Den nya Software Center är slutanvändarens one-stop shop för styrning SCCM 2012. (Skärmdump från Paul Schnackenburg)

Den nuvarande modellen att använda paket för att skicka ut program till enheter som kompletteras med en ny, rikare modell baserad på applikationer. Varje ansökan kan användas i ett eller flera sätt: Script Installer Windows Installer, Microsoft Application Virtualization eller Windows Mobile Cabinet.

En tillämpning, för flera olika sätt distribuera den – mycket mer logiskt än flera paket. (Skärmdump från Paul Schnackenburg)

Kommer i beta 2 bör vara stöd för Remote Desktop App och Nokian Symbian Apps. Ansökningarna antingen krävs, i vilket fall de kommer att installeras automatiskt, eller finns i vilket fall användaren måste manuellt installera den från Software Catalog. I SCCM 2007 och tidigare, var en hel del administrativt arbete med att skapa komplexa frågor för att se till att en viss ansökan riktar sig till rätt enhet / användare. I SCCM 2012, nya krav regler gör det mycket lättare att definiera saker som “bara installera det här programmet på x64 Windows-datorer i Sydney som har mer än 2 GB ledigt diskutrymme och minst 1 GB RAM-minne”.

Rikta ansökan till rätt maskin med rätt regler. (Skärmdump från Paul Schnackenburg)

En stor förbättring för operativsystem driftsättning är att OS bilder som lagrats på servrar kan riktas efter uppdateringar Windows säkerhets och se till att de är uppdaterade när de utvecklas.

MMC-baserad konsol i SCCM 2007 är känd för att vara långsam i större miljöer. SCCM 2012 levereras med ett helt nytt gränssnitt som antar Outlook stil. I den nedre vänstra är wunderbar (ja, det är det officiella namnet) som har länkar för tillgångar och efterlevnad, övervakning, programvara bibliotek och administration.

En ny konsol som helt enkelt är Wunderbar! (Skärmdump från Paul Schnackenburg)

Det är en glädje att arbeta med och mycket lätt att navigera, med guider för nästan varje uppgift.

Många SCCM 2007 miljöer är mer komplicerade än de behöver vara på grund av begränsningar i den underliggande produkten. Om du vill ha separata administrativ kontroll (till exempel, har en uppsättning av administratörer för Sydney och en annan för Brisbane) du behöver separata primära platser. Om du vill ha olika inställningar för klientagenten programvara du återigen att skapa separata platser. I SCCM 2012, har dessa frågor tagits upp och det enda skälet för att ha mer än en primär plats är för skala ut (en site = ca 100 000 enheter). Klientagenten inställningar kan ställas in på insamlingsnivån och säkerhet uppdelning sköts av Role-Based Access Control (RBAC). Dessa förbättringar bör göra det möjligt för färre platser, servrar och övergripande infrastrukturen. Det finns en ny typ av plats, den centrala administrationen Site (CAS) som du behöver bara om du har mer än en Primary site. En annan bekymrar i SCCM 2007 fil baserad replikering, i SCCM 2012 mest replikering tas om hand av SQL Server replikering.

SCCM 2012 är 64-bitars bara och kräver Windows Server 2008/2008 R2 och SQL Server 2008 SP1 eller senare för allt utom distributionspunkter (DPS).

På grund av de genomgripande förändringar i produkten finns det inget sätt att uppgradera en befintlig SCCM 2007 installationen direkt. Lyckligtvis har Microsoft verktyg i produkten för att installera en ny SCCM 2012 miljö parallellt och sedan migrera gamla till det nya. Migration jobb kopierar inställningar över. Dessa kan konfigureras för att köras vid en schemalagd tidpunkt eller initieras manuellt. Under perioden av samexistens UP delas mellan SCCM 2007 och SCCM 2012 kunder.

Styra säkerhet för serverprogram som spänner företag och som används av många människor med olika behörighetsbehov är en svår fråga. Traditionellt är detta hanteras genom att ange behörigheter på enskilda objekt och tilldela användare till grupper med olika nivåer av åtkomst till objekt. Behovet av att ange behörigheter gör det arbetskrävande, vilket resulterar i en mindre än perfekt säkerhetsmodell. Att ta ett blad ur Exchange 2010 bok, SCCM 2012 antar istället RBAC där du definierar säkerhets oscilloskop för åtkomst (geografiskt eller för en viss administrativ uppgift) och säkerhetsroller, som är grupper av uppgifter. Kombinationen av de två kontroller vad en användare kan göra och vilka objekt de kan göra det till. Det finns 13 inbyggda roller i beta 1 och du kan enkelt definiera egna.

Dela upp förvaltningen av SCCM 2012 för att passa ditt företag. (Skärmdump från Paul Schnackenburg)

Den nya konsolen är i linje med RBAC så att om det finns ett avsnitt en viss användare inte har tillgång till, det kommer inte ens att vara synlig.

Det finns ingen tvekan om att smarta telefoner är en växande del av dagens IT-värld. Målet med SCCM 2012 är att låta administratörer hantera alla IT-tillgångar (stationära och bärbara datorer, smarta telefoner och servrar) med samma verktygen.

I beta 1, är Windows Mobile 6 / 6.5 stöd, i beta 2, kommer Nokia Symbian-enheter tillsättas. Windows Phone 7 kommer iPhone och Android ges “lätt administration” stöd genom Exchange Active Sync, men Microsoft antyder fullt stöd från ledningen för dessa plattformar över tiden.

I SCCM 2007, Microsoft lagt till en funktion som kallas Önskad Configuration Management (DCM) som tillät administratörer att definiera konfigurations baslinjer och har SCCM rapport om klienter eller servrar inställningar har ändrats. Det fanns dock inget enkelt sätt berätta SCCM att “fixa det” när inställningarna föll ur överensstämmelse. SCCM 2012 går den sista kilometern och låter dig (valfritt) sätta inställningar tillbaka om de ändrats.

Den mest nyfikna brist i denna beta är bristen på Power: varannan serverprodukt från Microsoft för de senaste tre åren har byggts på Power, men det verkar SCCM 2012 är det inte.

Detta är en tidig beta med funktioner fortfarande att komma, men det är definitivt en stor makeover av SC flaggskepp. Det förenklade hierarkin kommer att tilltala någon ström SCCM företag och rollbaserad säkerhet. Och den nya konsolen och mobil förvaltning bör tilltala administratörer. Användarcentrerad ledning anpassar config förvaltaren med den nya sköna värld av tekniskt kunniga användare, medan den nya flexibel tillämpning distributionsmodell kommer att tilltala administratörer och användare.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator