NBN Co att ta över Telstra, Optus nätverk i nya affärer

NBN Co övertar ägandet av Telstra arv koppar och hybridfiberkoaxial (HFC) nätverk och Optus “HFC nätverk enligt reviderade slutgiltiga avtal med NBN Co och den australiensiska regeringen undertecknade på söndag.

Den ursprungliga AU $ 11 miljardaffär med NBN Co tecknades 2011 skulle ha sett Telstra avveckla sina kunder kopparnätet och överföring fast telefon och bredband från både koppar- och HFC nätverk på fiber-till-the-lokaler National Broadband Network (NBN) som nätverket rullades ut. En liknande AU $ 800.000.000 affären tecknades även med Optus vid tiden för sin HFC-nät.

Eftersom valet av koalitionsregeringen i september 2013 har dock kommunikationsminister Malcolm Turnbull riktade NBN Co att överge fiberutbyggnad till 93 procent av australiska lokaler, och i stället välja en mestadels fiber-to-the-nod (FTTN) och HFC “multi-teknik mix” nätverk.

För att göra detta måste dock NBN Co tillgång till befintliga nätverk – något som inte ingick i de ursprungliga erbjudanden.

Enligt de reviderade avtal som undertecknats idag, kommer NBN Co successivt ta ansvar för näten som ska användas som en del av den multi teknik blanda NBN för samma nät-nuvärdet av de ursprungliga avtalen.

En av kritiken mot de omförhandlingar var att Telstra får använda affären för att extrahera ytterligare pengar från regeringen och NBN Co för ägandet av en tillgång som inte längre var värt att värdet av affären. NBN Co: s chef för strategi JB Rousselot berättade webbplats idag att som en del av förhandlingarna, NBN Co var invigt någon information om tillståndet i näten.

“Vi hade under processen, vissa uppgifter som delades med oss”, sade han, men uppgav att avtalet var tillräckligt flexibel för att NBN Co att avgöra hur mycket av koppar eller HFC tillgång NBN Co skulle använda i en viss område.

Affären ger oss i princip möjlighet att använda nätverket om vi vill. Vi ska göra detaljerade due diligence när vi kommer till var och en av de specifika områden, och det är när vi ska fatta beslut om vi rullar ut med hjälp av kopparnätet, eller om vi använder några fiberteknologi.

Det fanns en del information som ställts till förfogande som vi använde, statistiskt, hela-of-nätverksnivå, men vart och ett av besluten kommer att göras för varje region, och det är då vi kommer att göra en detaljerad due diligence av var koppar är.

Turnbull sade att han är “mycket bekväm” att tillräckligt med medel hade avsatts för att åtgärda kopparnätet för fiber till noden.

Tidsramen för att koppla kunder när ett område är redo för tjänsten ligger kvar på 18 månader under de nya avtalen.

Telstra kunde slutligen få mer ersättning från NBN Co för lite information det lämnar över, inklusive nätverkstopologi, underhåll historia, och andra data.

“Vi kommer att ersätta dem rättvisa kostnader, och det finns ingen marginal i det”, säger Rousselot.

Australien, Kanada, Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Sinagpore, Nya Kaledonien

NBN Co övertar sanering av gropar och kanaler, något som hade varit ett problem för Telstra 2013, då asbest upptäcktes i flera gropar i Australien. ROUSSELOT sade att NBN Co medan tar ansvar och ansvar för denna sanering, att använda mindre av infrastrukturen under flera teknik mix skulle gynna företaget.

“Använda befintliga koppar och HFC nätverk minskar dramatiskt mängden sanering, eftersom vi inte behöver åter rören som koppar eller HFC redan i. Så i stället för ytterligare sanering, den här affären minskar signifikant mängden sanering vi ll måste göra “, sa han.

Vi kommer bara att göra sanering mellan utbyte och pelarna, och i detta område, kommer NBN Co att ta på sig ansvaret. I slutändan var det inte Telstra själv som gör arbetet, var det entreprenörer. Vi kommer att göra samma sak.

Telstra vd David Thodey sade på söndagen att avtalen tog över ett år att slutföra, mycket längre än väntat av Turnbull före det senaste valet, på grund av komplexiteten i de tre tekniktyper, snarare än värdet av affären.

Läs mer: Fiber runt om i världen

ny tidtabell

“Filmerna var ganska enkelt. Det har varit komplicerade teknologier”, sade han.

Telstra kan föras på att göra ytterligare byggnadsarbeten som en del av den nya multi-teknik mix, men Turnbull sade att en sådan affär skulle innebära “förhandling med NBN Co på en mycket strikt, armslängds avstånd, marknads basis”.

NBN Co vd Bill Morrow sa att det är för tidigt att säga om Telstra skulle plocka upp byggnadsarbete som en del av affären.

“Telstra har 11 årtionden av förekomsten av det företag som de har lärt sig att bygga ut och hantera kopparnät”, sade han.

Både Telstra och Optus göra behålla en viss användning av deras HFC-nät, med Telstra hålla tillgång till HFC för leverans av Foxtel betal-TV, medan i Optus avtalet att bolaget kommer att behålla äganderätten till fiber ansluta till mobila basstationer och företagskunder .

De två avtalen kommer att behöva få godkännande från den australiska konkurrens- och konsument kommissionen och den australiska Beskattning Office innan att avslutas. Detta beräknas ske under de första månaderna av 2015.

På grund av godkännandeprocessen från tillsynsmyndigheterna, är NBN Co ännu inte sätta en tidtabell för när bolaget kommer att starta en fullständig utbyggnad av HFC och fiber till noden, men Rousselot uppgav att fler försök skulle äga rum på FTTN och HFC under de kommande månader.

Turnbull har rapporterats säga att vid tidpunkten för 2016 federala val, skulle NBN nå upp till 47 procent av befolkningen, med HFC-nät ingår.

På tal till webbplatsen på söndag, sade Turnbull han skulle vänta på NBN Co att släppa sina nya utbyggnadsplaner.

“Företaget kommer att ha en treårig utbyggnad plan i den treåriga verksamhetsplan, som kommer att komma ut i Q2 nästa år, så jag väntar tills dess”, sade han.

Men detta uppenbarligen ger oss möjlighet att accelerera, naturligtvis. Att, trots allt, var hela poängen.

Shadow kommunikationsminister Jason Clare kritiserade nya affären, säger att det inte är “gratis”, på grund av underhållskostnaderna för kopparnätet.

Tror inte detta är gratis, det kommer att kosta australiska skattebetalarna miljarder och åter miljarder dollar för att underhålla och uppgradera den gamla kopparnätet “, sade han.

Förlorarna i den här affären är de miljontals australier som kommer att sluta med en andra klassens bredbandsnät.

Turnbull sade att avtalet i dag ger NBN Co med flexibilitet att välja vilken teknik att använda i det ursprungliga värdet av avtalet.

“Företaget kan välja att göra, i ett visst område, fiber till lokalerna, fiber till noden, HFC om det är det.. Det är Någon eller alla av ovanstående helt avgörande”, sade han.

[Labor] sade vi skulle behöva betala Telstra AU $ 20 miljarder och vi säkrade alla dessa tillgångar utan stegvis betalning, och nu är de kritiserade oss för det.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata