IBM System x3650 M2 Review

IBM: s senaste rackmonterad Xeon 5500-servrar är lite annorlunda än andra vi har tittat på, och inte bara tekniskt. Det beror på att de inte bara är säljs av IBM och dess återförsäljare, men också genom Lenovo, som licensierar IBM design, tillverkar självständigt och säljer samma produkter under Think etiketten. Slutresultatet är nästan identiska, bortsett från smärre skillnader i firmware. Det finns också skillnader i fråga om hantering av tillägg, som Lenovo Think syftar till mindre företag snarare än stora företag som IBM tenderar att fokusera.

Båda leverantörer erbjuder 1U och 2U implementeringar, varje dubbla socklar och kunna ta dubbla eller quad-core Xeon 5500-processorer. Vi tittade på 2U IBM System x3650 M2, även känd som Think RD220 när köpt från Lenovo.

Se skillnaden: IBMs System x3650 M2 (överst) är licensierad och tillverkas av Lenovo som Think RD220 (botten).

Företagslogotyper och modellnamn isär de två modellerna är svårt att skilja, även om de är helt annorlunda än de andra 2U rackservrar vi har granskat i ett antal olika sätt. Chassit är konventionella nog, med den vanliga IBM byggkvalitet ger enkel verktyg fritt tillträde till alla de viktigaste komponenterna. Kylningen sköts av en uppsättning av variabel hastighet fläktar med interiören delas in i tre separat övervakade zoner. Dessa är markerade i rött, och de ganska stora fläktarna är konstruerade för att vara varm ansluten – även om vi fann dem lite fiddly att ta bort och ersätta.

Frontpanelen har en pop-out ljusstrålen diagnostik panel som gör att en funktionsstörning SYSTM komponent, såsom en fläkt eller en DIMM, att snabbt identifieras. Det finns också ett par USB-portar och en videogränssnitt, med hot-plug diskar alla arrangerade parallellt. Effekt levereras av ett redundant par av 675W leveranser som glider i spår på baksidan, tillsammans med två Gigabit Ethernet-portar – samma som Fujitsu PRIMERGY RX300 S5, men bara hälften av det antal som finns på de andra 2U rackservrar Vi har granskat ( även TCP offload stöds).

På samma sätt, du är lite begränsad när det gäller att ytterligare expansion, med bara fyra PCI Express-kortplatser jämfört med sex på HP och Sun-servrar och sju på Fujitsu. En valfri par PCI-X kan också konfigureras.

När det gäller layout, är IBM moderkort kännetecknas av förskjutna processor uttag och endast 16 DIMM slots anordnade i två banker av åtta, mellan dem. Placeringen av Xeon 5500 chips är inte av någon betydelse, men med bara 16 minnesplatser IBM / Lenovo server kan endast rymma 128 GB RAM, jämfört med 144GB på rivaliserande 18-slot-servrar. Det kanske inte är en stor fråga för många kunder, men de som vill få ut mesta möjliga av sin investering genom att vara värd massor av virtuella maskiner eller stora minnesresidenta databaser kan känna begränsningen.

På den positiva sidan, upp till 3.6TB internt lagringsutrymme kan rymmas inne IBM chassi, även om du är begränsad till 2.5in. driver bara som det finns ingen smide att ta 3.5in. diskar. Ändå kan tolv hot-plug-fack anges helt som är bra – att minska till åtta om du vill passa en intern backup-enhet. Dessutom, om du behöver inte byta det finns en billigare “enkel-swap” alternativet där servern måste stängas av för att byta skivor. Du får ett urval av SATA, SAS och SSD-enheter, som förvaltas av en uppgraderingsbar LSI Megaraid controller.

Liksom tävlingen, gör IBM det möjligt att ange en inbäddad hypervisor – i fallet med IBM-servern med hjälp av en intern startbar USB-port. För närvarande endast en VMWare hypervisor finns att beställa, men andra, inklusive Hyper-V, planeras och det finns inget som hindrar kunderna uppstart en oberoende sourced hypervisor med hjälp av detta gränssnitt om de så önskar.

Fjärr server management sköts av den integrerade hanteringsmodul (IMM) på IBM moderkort, som har sin en dedikerad snabb Ethernet-port. Detta ger en hel del av funktionaliteten som tillhandahålls av RSA II-adaptern som används i tidigare servrar, men att få stöd för virtuella media och fjärr KVM du behöver valfria Virtual Media Key att ansluta till den interna eller en av de externa USB-portar.

IMM är både IBM och Lenovo servrar, men när det gäller att hantera servrar de två leverantörer börjar avvika. Lenovo buntar sin EasyManage mjukvara, som vänder sig till små företag med begränsade tekniska resurser, medan IBM fartyg kunder sin Systems Director Suite. Det senare är en mycket mer omfattande, med makt övervakning / kapslings verktyg och anläggningar till dynamiskt gaspådrag processorer.

En annan fördel med att köpa från IBM är den prediktiva fel teknik, där komponenterna kan bytas ut innan de faktiskt går fel. IBM stödstrukturen är också mycket större, men på plats underhåll sköts av IBM Global Services, oavsett leverantör och Lenovo har sin egen personal stöd för att hantera program och operativa frågor.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator