Jeff Bezos har ingen plan för att rädda journalistik … berättar redaktörer fokus på kundens

Det fanns en tillfällig gnista av optimism att Amazon miljardären Jeff Bezos skulle spara journalistik genom att återuppta sin Washington Post tidningen, med en fantastisk tech-ledda affärsmodell visar vägen för en växande tidningsindustrin.

I sin första tv-intervju sedan Washington Post inköp, Mr Bezos sade att han köpte tidningen som en personlig investering och för att stödja en “viktig institution.” Katherine Fung rapporterade på Huffington Post

På tal till CNN korrespondent Dan Simon [Bezos] sade att han var hoppfull om vägen framåt och hans förmåga att bidra till organisationen …

“Jag är hoppfull att jag kan hjälpa till på avstånd delvis genom banan för dem att göra en serie experiment, bland annat genom att föra en del av den filosofi som vi har använt på Amazon till Posten.”

Han tillade att nyckeln till Amazons framgång har fokus på kunden.

Foremski take: hoppas att Mr Bezos “tech mannaskap skulle vända olyckor tidningen sektorn var ett centralt tema i nyhetsartiklar som meddelade hans $ 250.000.000 inköp av Washington Post.

Det är klart nu att Mr Bezos inte har några goda idéer som går in i affären och han fortfarande inte har en plan. Men det är inte en dålig sak eftersom han kan hitta en eller tre stora idéer så småningom.

Den kundfokuserad redaktionen

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Amazon, Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser, Smartphones, Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar, e-handel, Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Under tiden har Washington Post ledning att räkna ut vad det innebär att genomföra Mr Bezos “credo av” fokus på kunden. ”

Betyder detta att ge läsaren vad de vill läsa? Skulle redaktörer väljer berättelser som kommer att bli populär?

Det är en tuff direktivet, eftersom det skulle innebära att ge upp det redaktionella ansvaret för de ombytliga teman populärkultur, och förlusten av en redaktionell röst – den enskilt viktigaste funktionen som skiljer och definierar någon tidning.

Skulle en kundfokuserad redaktionen resultera i en tidning med en nästan permanent Miley Cyrus framsidan, och ett företag / tech avsnitt som alltid rapporter om Apple och Google?

Sidvisningar journalistik …

Redaktionella beslut som fattas på grundval av att ge kunden vad de vill läsa kommer inte sitta bra i Washington Post Newsroom. Men det är nog inte vad Mr Bezos ville säga.

Med kunden i fokus är underbart om du är en återförsäljare eftersom det är lätt att veta vad de vill ha: låga priser, snabb leverans, snabb lösning av problemen. Tidningsbranschen är annorlunda.

– Kunder till tidningar ofta inte vet vad de vill, men de vet det när de ser den.

– De gillar välskrivna, väl utforskade nyheter, de gillar tidningar som är involverade i sociala frågor, de gillar god täckning av sina bostadsområden. Och de gillar det oväntade, tidningsläsare älskar att vara glada och utbildade. Och de gillar

– I varje tidningen Fokus måste ligga på samhället. Och ett uppdrag att hjälpa berätta om de individer och grupper i det samhället, rättvist och korrekt, så att vi alla kan komma överens och så att vi inte kommer att verka så konstigt med varandra.

#NAMN?

Medie är en viktig färdighet att ha och genom att lära höga krav på att skapa media, tillsammans med de etiska normer, kommer det att finnas ett större antal medborgare journalister som arbetar med samhällsgrupper och lokala företag, hjälpa till att berätta varandras berättelser. Och tidningen kan ge publiceringsplattform.

Jag har mycket mer idéer för Mr Bezos kommer upp …

Några punkter om Bezos Washington Post och spara journalistik …

Lycka till med det – Pew Research Grafer Bezos “Fantastisk Challenge

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser

Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid