Malaysia ännu att växa världsklass IKT-företag

KUALA LUMPUR – Medan Malaysia Silicon Valley, MSC Malaysia, har gett upphov till en del 2000 “MSC-status” företag, har det ännu inte utvecklat någon världskända IKT-företag, säger en tjänsteman vid en industrigrupp.

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Tyvärr, efter mer än ett decennium [av MSC: s existens], vi fortfarande verkar inte ha inhemska och globalt kända IT företag eller ledare som står testet av den globala konkurrenskraften “, säger Bobby Varanasi, chef för marknadsföring och branding på outsourcing Malaysia, ett branschorgan som representerar Malaysias outsourcing industrin.

Lokala företag i en rad olika IKT-sektorn fortfarande inte stå upp som allvarliga konkurrenter i regional eller global konkurrensutsatt marknad “, Varanasi berättade webbplatsen Asien.

Uppfattningen tycks vara att den privata sektorn tenderar att se först till regeringen för alla beslut och stödstrukturer, i stället för att utnyttja regering som den sista anhalten “, sade han, i ett e-postsvar angående frågor om effekterna av omprofilering initiativ som MSC Malaysia.

Enligt MSC Malaysia webbplats, hade sammanlagt 1,994 företag beviljats ​​MSC-status per 31 Dec 2007, varav endast 1594 var fortfarande aktiva företag.

En av Asiens första landsomfattande IKT-initiativ när det lanserades i mitten av 1990-talet, Multimedia Super Corridor (MSC) döptes MSC Malaysia i april 2006. Multimedia Development Corporation (mdec), som övervakar MSC: s utveckling, sade åter branding övning var nödvändigt för att säkerställa MSC Malaysia och den lokala IKT-industrin fortsatt konkurrenskraftig mot andra globala IT-hubbar.

Alltför stor roll,? Varanasi noteras att regeringen, genom organ såsom mdec, var kanske att ta på sig för mycket i sin roll att utveckla Malaysias IKT-sektorn. “Idag är det klart att regeringen är i förarsätet … [Men], är för mycket handholding inte alltid bra eftersom det tenderar att motivera letargi och medelmåttighet”, sade han.

Detta är tyvärr vad jag har stött på i mina olika interaktioner i hela världen. Jag tror att den rätta balansen är för regeringen att bli en facilitator förr snarare än senare, medan den privata sektorn måste börja [fokus på] värde “, säger Varanasi, som är också ordförande och VD för Matryzel Consulting, ett företag konsultföretag .

Han tillade att det är omöjligt för lokala IKT-sektorn att öka och vara konkurrenskraftiga, regionalt och globalt, har bidragit till denna situation.

Även om jag tror att det är inte ansvarig för MSC [att leda IT-sektorn], den inhemska privata sektorn har inte alltid spelat som aktiv roll som man skulle förvänta sig, därmed sätta press tillbaka på MSC att fortsätta Handtag “förklarade han och uppmanade behovet för den privata sektorn att vara en aktiv bidragsgivare till utvecklingen av industrin.

Den privata sektorn tycks vara oupplösligt duva-hålad med bottom-line orienterade strategier, medan den globala marknaden är aktivt söker och böja sina affärsmodeller, så länge de kan se linje värde som viktiga organisatoriska förare “, sade han.

Varanasi sade företagens chefer i IT-företag bör ta på sig att på allvar ifrågasätta om organisationer skapar “värde eller bara marginaler”.

Såvida värdeskapande blir språket i en organisation, det finns inte mycket på bordet för att erbjuda “, sade han.” Dagens frenetisk takt av produktifiering sätter ytterligare press på sådana chefer att förändra sina organisationer.

Jag tror inte att det är fråga om huruvida VD har förmågan eller inte. Snarare är frågan, göra VD se och förstå tillräckligt om följderna av deras bottomorienterade strategier som kortsiktiga vinster, med långsiktiga överlevnadsfrågor som står på spel “, konstaterade han.

När de inser detta, kommer den privata sektorn samla sig runt värde, vilket resulterar i partnerskap, omvandling och innovation, tillade han.

Varansi gav dock hans tummen upp till MSC: s omprofilering motion, notera att “det har varit oerhört framgångsrik”.

Primärt omprofilering var inte bara om positionering, men också messaging “, sade han.” Den tidigare meddelande reflekterade en begränsad uppfattning att en rad olika möjligheter och incitament fanns tillgängliga i korridoren.

Idag ser världen MSC Malaysia varumärket till att omfatta en rad långsiktiga utvecklingsmål som inkluderar människor, kunskap, utrustning, politik, infrastruktur, innovation, partnerskap och tillväxt.

Varansi sade MSC har varit framgångsrik i att föra in ett stort antal globala IT-företag att verka i Malaysia genom utländska direktinvesteringar (FDI) vägen. Den gemensamma tjänster och outsourcing (SSO) sektor, till exempel, har sett betydande framgångar i synnerhet under de senaste fem åren, sade han.

Lee Min Keong är en frilansande IT-skribent baserad i Malaysia.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer