Microsoft kämpar Android och Chrome OS med smuts-billig Windows 8.1 datorer och tabletter

How do you tävla när fiercest rival är villig att ge bort sin produkt? Det är dilemmat Microsoft står inför att försöka konkurrera med Google, som ger operativsystemet Android och Chrome OS att OEM för ingenting.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Redmond svar, tidigare i år, var att införa en variant av Windows klientprogramvaran: Windows 8.1 med Bing. Detta OS alternativet är tillgängligt för OEM till ett pris som är en noga bevarad hemlighet, men är förmodligen nära noll. Ja, det finns en hake-två av dem, faktiskt. Windows 8.1 för Bing är endast tillgänglig på låga enheter och OEM inte att ändra den förvalda sökmotorn under installationsprocessen. (PC köparen kan ändra standardsökleverantör utan begränsningar efter uppstart för första gången.)

I alla andra avseenden är detta bara Windows 8.1, finns i 32-bitars och 64-bitarsversioner, med varianter i kinesiska och enda (icke-engelska) språk.

På IFA-mässan i Berlin den här veckan, har OEM börjat dra nytta av den lägre Windows licenskostnader för att släppa lös en flod av små tabletter till priser som tidigare varit ovanligt för Windows-enheter,. Toshibas 7-tums Encore Mini tablett, till exempel, kommer att sälja för $ 120 i USA (129 euro i Europa) .; Acers Iconia Tab 8 W, en 8-tums tablett med en quad-core processor, är prissatt aggressivt också, på $ 150. Och mycket mer är på väg, alla kör Windows 8.1 för Bing.

Den nya, billigare Windows är inte bara för tabletter. Microsoft och dess OEM-partners tar mål på Chromebook med Windows 8.1 med Bing dyka upp på billigare datorer här veckan också.

Toshibas, nya Satellite CL10-B, till exempel, är en 11-tums clamshell-stil bärbar dator med 32 GB eMMC flash lagring och 100 GB OneDrive moln lagring, förutbetalt för två år. Prislapp på 269 euro undergräver den nya 13-tums Chromebook 2, som Toshiba uppvisar bara 10 meters avstånd vid IFA stå. Denna anordning, med en större skärm, kontroller i till ett pris av 349 euro för 16 GB inbyggd förvaring och 100 GB på Google Drive molnlagring, även förutbetalt för två år.

Och det är bara en av många liknande neo-netbooks som kommer att dyka upp i höst, bland annat uppståndelse Ur-netbook, ASUS EeeBook Z205, på $ 199. HP: s, Pavilion 10Z, introducerades tidigare i sommar, är en av de få Windows 8.1 med Bing enheter som innehåller en pekskärm.

Ett sätt att Microsoft och dess partners har möjlighet att packa ned kostnaderna genom att krympa mängden inbyggt lagringsutrymme med dessa nya enheter. Specifikationerna för Windows 8.1 med Bing att tillverkarna att leverera tabletter med så lite som 16 GB flash (eller SSD) lagring. Gripskopan enheter inkluderar typiskt 32 GB flash RAM.

Anledningen PC-tillverkare kan komma undan med en sådan snål förvaring är en ny funktion som kallas WIMBoot, som gör det möjligt för OEM att installera Windows så att det körs direkt från den komprimerade bildfilen som tidigare använts endast för Windows 8.x återhämtning funktioner.

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Detta diagram, tagen från en Microsoft teknisk artikel för OEM, förklarar hur disklayouten skiljer sig för en WIMBoot installation.

Skillnaden i gratis lagringsutrymme är djupgående. På den Toshiba Satellite bärbar dator med 32 GB flashminne, jag kontrollerat systemdisken med Filutforskaren: det fanns totalt 24,5 miljarder bytes ledigt utrymme (redovisas som 22,9 GB File Explorer), vilket innebär att hela Windows-installationen tar upp endast 7,5 miljarder bytes, eller 7 GB som rapporterats i File Explorer. (För en förklaring av den förvirrande sätt Windows rapporterar diskutrymme, se, den här artikeln.)

Det är en enorm förbättring jämfört med en konventionell Windows-installation, som kan sluka upp hälften av en 32 GB-enhet. I mina tester av andra system som använder WIMBoot kompression, har jag sett någon försämring av prestanda. Dessutom har varje enhet jag såg erbjuder expansion genom flyttbara lagringsmedia.

Flera av de låga enheter jag har sett på IFA hittills också inkludera ett års prenumeration på Office 365 Personal. Förmodligen Microsoft satsar på att en betydande andel av dessa enhetsägare kommer att få hooked på Office och förnya sitt abonnemang när året är slut.

Ibland är det mest genomgripande lösning är att ändra hela problemet.

Flytten är vagt påminner om de billiga Starter Microsoft släppte i Windows Vista och Windows 7 eran. Dessa upplagor linkade, funktionsmässigt, och vid ett tillfälle Microsoft planeras även för att begränsa dessa upplagor att köra endast tre program samtidigt, trots att de återförs till slut kurs om beslutet. Däremot Windows 8.1 med Bing innehåller hela Windows funktioner.

Och det är värt att komma ihåg att även om dessa tidiga netbooks var outhärdligt långsam, det är inte sannolikt att vara ett problem med denna generation. Moderna processorer är mer än kapabla att hantera kraven från mediekonsumtion och grundläggande produktivitetsuppgifter utan att bryta ett svett. Ingen av dessa lågpris enheter kommer att vara lämpliga för video eller fotoredigering, men det är inte avsett roll.

För OEM redan arbetar med rakbladstunna vinstmarginaler, dessa nya enhetsklasser är en blandad välsignelse i bästa fall. De smalare priserna kommer även driva ned intäkterna för Microsoft, som används för att samla in en hel licensavgift för varje Windows-enhet. Men för konsumenterna låga priser kan vara tillräckligt för att avleda uppmärksamheten från Android-enheter och Chromebook.

Denna historia har uppdaterats sedan den ursprungliga publikationen att omfatta diskussioner om WIMBoot prestanda och historiska jämförelser med tidigare Windows-versioner.

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick