Microsoft Surface: Vad det säger oss om enheter, tjänster och framtiden för Microsoft

Satt ett par rader tillbaka på andra generationens Surface lanseringen i New York tidigare i veckan, fann jag mig själv att titta efter en röd tråd som skulle föra Microsofts hårdvara och tjänster tillsammans.

Yta 2: Varför inte Microsoft ändra någonting, Microsofts Surface Mini:? Inte förrän våren 2014, yta 2: Allt som är fel med Microsofts modell

Det tog inte lång tid att komma fram, som Surface VP Panos Panay visade snabbt enheten i hjärtat av ett nät av tjänster, allt hålls samman med Windows och med programvara.

Microsoft har gett webbplatsen en kort titt på sin efterlängtade x86 tablett, som löper den fullständiga versionen av Windows 8.

I denna version av en Microsoft berättelse, är programvaran inte bara apps, men apps är en del av historien. Det är allt från HTML / JavaScript-kod återges i en webbläsare, till synkroniseringstjänsten i hjärtat av SkyDrive till Outlook och din e-post i Office 365, i mobilappar på en Android-telefon att få push-meddelanden via Azure. Det är ett distribuerat värld av tjänster, alla med vanliga API, alla limmas ihop med kod.

Men det är inte riktigt rätt sätt att se på det: det är att fokusera på den gamla Microsoft i hjärtat av den nya plattformen företaget, inte enheter och tjänster företag. Steve Ballmer uppges ha sagt Microsofts anställda vid sitt sista företagsmöte som fortsätter att tänka på Microsoft som en plattform företag var fel sätt att se på saker och ting, att apparater och tjänster innebar en mycket annorlunda sätt att göra affärer.

Surface Remix Project är ett utmärkt exempel på hur Microsoft är att föra alla delar tillsammans. De 1092 tryckkänsliga touch-sensorer som ligger till grund för nya Touch Cover är ett element, ren hårdvara. Xbox Music-tjänsten är en annan, innehåll värd i molnet. Appen som sätter ihop allt kunde inte fungera utan enheten eller tjänsterna. Du kan inte dra nytta av sensor API utan hårdvara, och du kan inte remixa att musik utan en tjänst för att ge källorna.

Vid sitt hjärta, är Microsofts enheter och tjänster modell mycket en mjukvarumodell. Men när vi går till en ubiquitous computing världen du kan inte leverera mjukvara utan hårdvara, och du kan inte använda programvara utan tjänster. Det innebär att Microsoft måste förändras, skifta från sin traditionella plattformsmodell – och från sin Windows-centrerad sätt att se på världen.

Naturligtvis, det betyder inte att Windows försvinner. Det är omgjorda för enheter och tjänster i världen, och en stor del av denna modell är inbyggd i Windows 8: s WinRT utvecklingsmodell.

Trots detta, är Windows fortfarande en öppen plattform, och medan nya modeller säkerhets innebär ökad isolering mellan program, med tätt påtvingade sandlådor, nya operativsystem funktioner såsom kontrakt gör det enklare för användare att bygga sina egna personliga arbetsflöden över startskärmen och deras Windows Store apps. Det användarfokuserad strategi är nyckeln till alla tjänster modell, och i centrum av någon modell som fokuserar på enheter.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Det nytt sätt att se på världen avspeglas i Surface. Vid en första anblick är det bara en annan exemplifiering av Windows-plattformen, såsom Windows Phone och Azure – och precis som den ursprungliga ytan tabeller före det.

Men borra ner lite längre, och det är klart att där tidigare Microsoft skulle ha avstämt sin hårdvara för sin programvara, med Surface det trimmad det för tjänster. Det tuning gör Surface bara en yta, där både lokala Windows och molntjänster utförs. Det är bara en skärm i de “tre skärmar plus moln” som Microsoft talade om ett par år tillbaka, om än en mycket optimerad skärm (och med några av de extra hårdvara tillkännages i New York den kan röra sig att vara någon av dessa tre skärmar ).

Vi är i mitten av generationsväxling på det sätt vi leverera mjukvara. Jag skriver denna pjäs på en första generationens Surface Pro i ett kafé i Seattle, och det lagras i ett moln lagringstjänst som jag skriver – smetade runt om i världen i geografiskt redundant lagring tyger. Dessa ord kommer snart att kopieras till webbplatsens content management system innan de återges i vilken webbläsare du använder. Det är alla tjänster.

Dessa tjänster innebär att jag inte behöver veta något om vilken enhet du använder, eller hur du är ansluten till Internet. Öppna standarder och öppna tjänster vänder våra personliga enheter till smarta ändpunkter, och våra applikationer och innehåll dynamiskt formateras att passa på vilken enhet, oavsett vilken skärm du använder.

Windows 8.1 är en viktig del av Microsofts vision, eftersom den expanderar på programmeringsmodellen levereras i Windows 8 – särskilt runt en nyckelteknik som är avgörande för att leverera en tvär enhet, plattformsoberoende modell: Bärbara Class Libraries.

Medan morgondagens applikationer måste köras på allt från telefoner till tabletter till servrar, gör ett användargränssnitt passar inte alla. Det är där PCLs komma in, eftersom de låter dig linda gemensam kod till ett bibliotek, redo för dig att farkosten anpassade användarupplevelse för ytan som gör ansökan.

PCLs är hjärtat i morgondagens tjänster, eftersom de låter servicekoden och slutpunkter vara var som helst – en metod som liknar den som tas av Xamarin, med sin modell för att använda gemensamma kodmoduler och enhetsspecifika användargränssnitt. Om du funderar på att utveckla program som fungerar på Android och iOS, då samma tillvägagångssätt börjar skala över alla iterationer av Windows. Och naturligtvis finns det bara en utvecklingsmiljö, ett källkontroll, och framför allt, ett projekt.

En enheter och tjänster världen kan tyckas vara bara en annan iteration av plattformen värld vi har vuxit vana vid – men det är verkligen något helt annat. Det är funktionell, inte siled. Det är plattformsoberoende, kontextuell och öppen, kunna leverera rätt användargränssnittet till rätt enhet i rätt tid till rätt person.

Detta är inte en övernattning revolution. Miljarder rader kod inte försvinna i en blixt, och är inte omedelbart ersätts av något nytt och bättre. Vi är i början av en tio, även tjugo, år resa, en som kommer att bära med sig hela branschen – Apples enheter och Googles tjänster som ingår.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Vidare läsning