Moodys nedgradering Chorus

Moodys Investors Service har sänkt Nya Zeeland nätoperatör Chorus kreditvärdighet från Baa2 till Baa3 med negativa utsikter.

Nedgraderingen kommer efter regulator Commerce kommissionen fastställt att det skulle sänka grossistpriset Chorus kan ladda Internetleverantörer för kopparbaserad bredbandsaccess med 23%.

Sådana koppar tjänster är den största delen av Chorus “intäkter och kommer att förbli så tills nyzeeländare migrera till bolagets nya Ultra Snabb bredband (UFB) nätverk, som fortfarande håller på att rullas ut.

“Nedgraderingen till Baa3 speglar väsentlig inverkan på Chorus kreditprofil [Commerce kommissionen] regleringsbeslut samt högre investeringar och driftskostnader jämfört med vår ursprungliga förväntningar”, säger Maurice O’Connell, en Moodys vice president och analytiker.

I synnerhet kommer den senaste tidens [Commerce kommissionen] reglerande beslut om … prissättning ha en negativ inverkan på Chorus finansiella profil, med en årlig EBITDA minskade med cirka 20% från 2015 frånvarande åtgärder som övervägs av Chorus.

“Som en följd vi förväntar justerad finansiell hävstång, mätt som skuld / EBITDA, kommer sannolikt att överstiga toleransnivån inställd för Chorus s Baa2 rating.”

Chorus finanschef Andrew Carroll sade nedgraderingen var en besvikelse med tanke på att kommissionens beslut prissättning inte träder i kraft förrän i december 2014 och medan Chorus undersöker en rad initiativ för att mildra dess ekonomiska konsekvenser.

Nedgraderingen kommer att resultera i en “omedelbar men måttlig” ökning av kostnaden för Chorus upplåning.

“Som vi förklarade i december, är vi bedöma alla tillgängliga alternativ för oss, inklusive skära alla diskretionär aktivitet, omvärdering kommersiella tjänster, i allmänhet hantera för kontanter och bedöma kapitalhanteringsalternativ”, säger Carroll

Chorus är också i diskussioner med Crown Fiber Holdings, regeringens företaget administrerar UFB kontraktet.

Chorus har också överklagat kommissionens beslut till High Court och begärde att det åtar ekonomiska kostnader modellering av prissättning, en annan inställning från sin ursprungliga benchmarking.

Moodys bekräftade Chorus fokus på att mildra de negativa effekterna.

Ändå sa att det den förväntar hävstång för att öka fiber utbyggnaden fortsätter med justerad skuld / EBITDA förväntas närma sig 4,5 till 5 gånger inom tre till fyra år, betydligt högre än Moody ursprungliga förväntningar och inte överensstämmer med en Baa2 rating.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Moodys noterade bank finansiella åtaganden skulle brytas i 2015 vid Chorus inte kan mildra effekterna av tillsynsmyndighetens beslut.

Chorus aktiekurs har mer än halverats sedan september från runt NZ $ 3,00 till NZ $ 1,44 tidigare i dag.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”