S’pore fibernät behöver ekosystem stöd

Singapores detaljhandel bredband utrymme har sett lägre priser och en massa nya erbjudanden eftersom utbyggnaden av nästa generations rikstäckande bredbandsnät (NGNBN), med nya aktörer tvingar etablerade upp sina spel. Emellertid är en stark mediekommunikation ekosystem som behövs för att driva ytterligare tjänsteinnovationer.

Tidigare innan utbyggnaden av NGNBN var domineras marknaden av två spelare -, StarHub, och SingTel – som tillhandahålls, ADSL och kabel tjänster, påpekade Michael Khoo, forskning analytiker för trpC.

Sedan, lanseringen av fibernät i 2010, men har mer än fem leverantörer detaljhandelstjänster (regionstrategidokumenten) dykt upp, bland annat MyRepublic, SuperInternet och Viewqwest. Detta har bidragit till lägre priser på grund av ökad konkurrens, konstaterade Khoo.

Finansiell mäklare Mike Lim bekräftas Khoo iakttagelser, säger att år 2008 skulle en 100 megabit per sekund (Mbps) förbindelse har vanligen kosta över S $ 120 (US $ 98) per månad. Nu, samma paket går för så lite som S $ 39 (US $ 32), sade han.

Lägre priser, fler tjänster från NBN rulla ut, förutom lägre priser, avtal nu också typiskt medföljer fler freebies såsom anordningar och installationer. Marknads etablerade erbjuder fler paketavtal för konsumenter också konstaterade analytikern.

I september, landets näst största telekom StarHub lanserade planer på att erbjuda högpresterande bredbandstjänster riktade mot spelare –muscling i en nisch där mindre aktörer hade lyckats huggen ur tidigare.

Andra etablerade företag som SingTel och M1 har också följt efter.

“SingTel har även ett paket försöker rikta sportfanatiker, bunt NGN planer med sina kabel-TV-sport paket”, tillade Khoo.

Sådana åtgärder från de större telekom är oundvikliga när de ser nya vägar att skapa tillväxt, säger Foong kung-Yew, forskning vice VD för Gartner. De har också möjlighet att strategiskt kombinera tjänsterna och har mer ekonomiska resurser, tillade han.

“För att konkurrera effektivt på marknaden, små aktörer måste hela tiden ut-förnya och ut tänka större telekombolag”, konstaterade han.

Khoo sa att det var för svårt att bedöma om mindre tjänsteleverantörer som MyRepublic eller Viewqwest småningom kommer att muskulös ut av de mer etablerade spelare.

Personligen ser jag inte innovation kommer från andra spel operatörer som erbjuder något annat än en etikett.

“Personligen tror jag inte se innovation som kommer från andra spel operatörer som erbjuder något annat än en etikett”, säger Viewqwest VD Vignesa Moorthy, med hänvisning till hur större operatörer funderar på att knacka premiumhastighetsanvändare.

Han påpekade Viewqwest var den enda operatören att erbjuda “en sann gamer upplevelse” genom att ge sina kunder 50 procent mer bandbredd under hög last tider mellan 19:00 till 07:00.

Ekosystem, tänkesätt förändringar behövs, Foong påpekade medan NBN initiativet har sänkt inträdeshinder för regionala strategidokument och skiftade konkurrens fokus, från infrastruktur, tjänster, dessa är bara en del av arbetet med att injicera innovation i media och kommunikation, ekosystem.

Oher element som behövs för att komplettera den, sade han. Ett exempel skulle vara att inrätta en kritisk massa av utvecklare, nystartade och riskkapitalfinansiering för att stimulera fler tjänster, förklarade han.

Intelligent Singapore, Singapore e-gov tjänster fortfarande saknar integration, intelligent Singapore, Utbildning är botemedlet till Singapores misslyckas iN2015 mål jobb, Intelligent Singapore, infrastruktur, anslutning hålla S’pore framåt i Asien navet ras, Intelligent Singapore, Singapore 2013: Startups glittra, men bredband behöver öka

Enas, Moorthy kände att det fanns mer utrymme för framsteg.

Samtidigt som vi har en förstklassig nätverk på plats, de flesta av de tjänsteleverantörer fortfarande använder NGNBN med traditionella tänkesätt, med hjälp av omfattande traffic shaping, bandbreddsbegränsning och bandbredd caps “, sade han.

Moorthy sattes under Singapores nätverk kan konkurrera med Japan och Korea, landet var inte ens kommer nära till att använda en procent av sin potential. Han betonade bristen på anslutning bland lokala aktörer som ett betydande hinder mot ytterligare innovation i innehåll och tjänster,. Bristen på lokal peering, innebar användare som prenumererar på 100Mbps tjänster kan inte ens utbyta trafik med varandra vid 50 procent av det tecknade ränta, verkställande påpekade.

För nu, men attrahera och behålla kunder kan inte vara en fråga om att behöva out-förnya varandra, säger Khoo.

“Att förverkliga grunderna väl, till exempel hämtade filer, låg latens medan spel, och få till noll uppkopplingsproblem, etc, kommer att göra en RSP sticker ut – något som nuvarande företag redan har svårt att göra”, sade han.

Singapore e-gov tjänster saknar fortfarande integration

Utbildning är botemedlet till Singapores misslyckas iN2015 jobb mål

Infrastruktur, anslutning hålla S’pore framåt i Asien navet race

Singapore 2013: Startups glittrar, men bredband behöver öka