Är Ubuntu blir ett stort namn i företagets Linux-servrar?

Sedan förra sommaren har Ubuntu blivit mer populär än Red Hat som en webbserver.

När du tänker på Ubuntu Linux, vad tycker du om? Jag skulle gissa att du tänker på skrivbordet Linux. Medan Ubuntu är verkligen en stor spelar kanske största-när det gäller till skrivbordet Linux, Mark Shuttleworth, grundare av Canonical, företaget bakom Ubuntu vill att du ska veta att “En anmärkningsvärd sak hände detta år: företag börjat anta Ubuntu över RHEL för stora företags arbetsbelastning, i stora mängder. ”

Shuttleworth gör detta påstående eftersom det, enligt W3Tech, som kartlägger teknik som används på webben, visar att sedan juli 2011 Ubuntu har gått Red Hat Enterprise Linux (RHEL) för webbservrar. Enligt W3Techs, i februari, “Ubuntu s används nu på 6% av alla webbservrar, upp från 4% för ett år sedan.”

Shuttleworth väljer webbservrar för hans riktmärke eftersom “webbtjänster är en offentlig angelägenhet.” Icke desto mindre, Shuttleworth hävdar att “trenden är ännu skarpare om man tittar på vad vi vet om ny stil tjänster, som moln och stora uppgifter.”

Han kan vara på något. I min egen forskning, fann jag att Cloud Market, en grupp som skannar Amazon EC2 molnet användning visar Ubuntu är den översta operativsystemet med nästan 12 tusen fall. Generic Linux kommer i andra släpande av tusentals, och Windows är långt efter på tredje plats med 3,58 tusen fall. Kombinera RHEL med sin klon CentOS, Red Hat familjen kom in med omkring 2,3 tusen.

Ubuntu bilder är överlägset mest populära operativsystemet bilder på Amazon molnet.

Nu Cloud Market mäter Amazon Machine Image (AMI), ett förkonfigurerat operativsystem och virtuell programvara som används för att skapa en virtuell maskin, inte antalet körs system. Som Shuttleworth berättade under vår e-post diskussion om Cloud Markets data “Jag skulle karaktärisera det som en lätt gamed mått av innovation (dvs. en åtgärd som kommer att bli mindre användbar om massor av människor börjar prata om det 🙂 snarare än en åtgärd för antagande. Det är ett mått på hur många människor som har tagit OS och gjort sin egen bild med egna anpassningar, inte ett mått på hur många av varje av dessa bilder är igång. “Men eftersom ingen så vitt jag vet har varit att titta på Cloud marknadens data på detta sätt det slår mig som fortfarande visar allvarlig business server intresse i Ubuntu.

Så varför är folk tittar på Ubuntu för servrar? I sin blogg inlägg Shuttleworth skrev, “viktig drivkraft för detta har varit att vi lagt till kvalitet som en toppnivå mål över lag som bygger Ubuntu – både Canonical s och samhällets. Vi har också behållit fokus på att hålla up-to-date verktyg som finns på Ubuntu för utvecklare, och på att leverera en stor upplevelse i molnet, där computing är på väg. ”

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Visst, “Rubrikerna för Ubuntu har alla varit om skrivbordet och konsumentfokuserad designarbete, med införandet av Unity och expansionen av våra mål att spänna över telefonen, tabletten, TV samt PC. Men som ligger till grund dessa mål har varit en höjning av kvalitet spel. ”

Framöver skrev Shuttleworth, “12.04 LTS [Long Term Support] är en mognadsfas övergång till Ubuntu i datacentret så mycket som dess första LTS idrotten gränssnittet som var utformad för att sträcka sig över hela skalan av personliga datorbehov. Samtidigt konstaterar han att “Openstack är [den populära öppen källkod moln plattform) Essex frisättning uppradade att vara en perfekt passform för 12.04 LTS. Det är inte en tillfällighet, det är ett värde som båda projekten är engagerade. Upstream projekt som bryr sig om deras användarens och bryr sig om att antas snabbt, vill ha en effektiv ledning av deras godhet direkt till användarna. Genom att anta sex månader / 2-års kadens steg och LTS släpper, och anpassa dem med Ubuntus utgivningscykel, Openstack säkerställer att en mycket stor publik av systemadministratörer, utvecklare och företag beslutsfattare kan planera för sin Openstack driftsättning, och vet de kommer att ha en robust och mycket spridda LTS plattform tillsammans med en mycket brett stöd frisättning av Openstack. ”

Shuttleworth slutsatsen “Varje beroende som Essex behov är exakt anordnad i 12.04 LTS, det sätt som alla de stora offentliga moln baserat på Openstack använder den. Genom att anta ett gemensamt budskap om utsläpp, gör vi både Openstack och Ubuntu starkare, och göra det på ett sätt som är helt öppen och tillgänglig för andra distributioner. ”

Så är Ubuntu redo att ta på RHEL? Jag tror att Ubuntus börjar bli en betydande server, men det är inte på Red Hat: s nivå ännu. Red Hat närmar sig att vara den första renodlade Linux och öppen källkod företag med en miljard i årliga intäkter. Canonical, medan privatägda, är inte i den division ännu. Dessutom, webbservrar, som Shuttleworth använder som grund för sin fordran, är kant servrar och egentligen inte företagsservrar som sådana.

Ändå är Canonical flaggskepp Linux klart antagits av fler och fler företag. Jag kan väl tro att kampen om att vara nummer ett Linux-server på 2010-talet kan ha Canonical och Ubuntu nafsa på Red Hats klackar snarare än SUSE eller Oracle.

 Berättelser

Shuttleworth på Ubuntu Linux 12,04 beta

Vad betyder Ubuntu vill bli när den växer upp?

Linux-användare försiktigt optimistiska om Ubuntus Head-Up Display desktop

Oracles Unbreakable Enterprise Kernel 2 anländer med Linux 3.0-kärnan, btrfs, SUSE fartyg Enterprise Linux SP2, den första under ny ledning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows