Microsofts Windows affärsmodell är långt ifrån död

Tech experter tycks älska att klä upp i voodoo kostymer och rikta benet på saker. Vissa dagar verkar det som alla andra rubriken är att förutsäga “död detta” eller “död av det.” Jag tror att det drivs delvis av lättja och dels genom en gudskomplex där vi känner ett behov av att ha kontroll över saker (när jag har tillgripit den har det alltid varit det senare skälet).

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Förra veckan var det dags för Microsofts affärsmodell att dö. Skriva för USA Today, kan Motley Fool Sam Mattera höra bell vägtull för Redmond jätte Windows affärsmodell.

Dagarna laddning för ett operativsystem är effektivt på ett slut “, skrev Mattera.” Med Android, och i viss mån Chrome OS, Google har tvingat Microsoft att i grunden ändra sin affärsmodell. Under större delen av sin historia, var Microsofts verksamhet uppbyggd kring sälja Windowslicenser – dessa dagar är över.

Visst, är detta en intressant idé, och jag är förvånad över att Mattera inte påpeka att Apple även har levererat några slag mot Microsofts affärsmodell genom att först dramatiskt sänka priset på OS X-uppdateringar, och sedan göra dem helt gratis.

Windows är nu den enda större operativsystem där det finns en påtaglig kostnad för slutanvändaren, både när de köper det som en del av en dator, och sedan när de uppgraderar det. Så det är vettigt för Microsoft att följa efter och snedstreck priset till $ 0.

Eller gör det?

På framsidan av det, är tanken fast. Microsoft ger Windows till OEM, OEM passerar dessa besparingar på slutanvändarna, sparar slutanvändaren pengar på nya datorer, och Microsoft gör sina pengar tillbaka genom användare som använder sig av ad-stödda tjänster såsom Bing och så vidare.

Men det finns några problem med denna plan.

Så även om det är en bra idé, är det varken nödvändigt eller är det en som sannolikt kommer att föryngra PC-försäljningen. Allt det skulle innebära skulle vara fraktion billigare datorer och Microsoft har att anpassa sig till en helt ny – och så långt det är berörda, oprövad – affärsmodell.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor