Motorola ordförande: Mobiler för under $ 15 sannolikt 2008

Om telefoner kan levereras som billigt, kan det leda till ytterligare 100 miljoner människor varje år att få sina första telefoner, sade han.

Sparsam prislapp på mobiltelefoner är delvis på grund av chiptillverkarnas åtaganden att leverera billig kiselkomponenter, sade Brown.

I sitt tal vid det brittiska baserade Institution of Engineering and Technology, sade Brown att “det börjar se ut som om sub- $ 15 mobila enheter kan uppnås genom omkring 2008.”

Andra projekt som syftar till att få högteknologiska hårdvara till utvecklingsländerna har mötts av en blandad respons, men Brown påpekade en studie från London School of Economics att “hittade en 10-procentig ökning av mobilpenetrationen skapar en 0,6-procentig ökning av brutto nationalprodukt. ”

“I absoluta termer som finns i ett stort antal. Det handlar om en femtedel av den genomsnittliga årliga totala globala BNP-tillväxten”, säger Brown.

Brown sade utvecklingsländernas regeringar måste nu övertalas att inte beskatta mobila enheter som lyxvaror.

Han sade att i 14 av de 50 utvecklingsländer GSM Association undersökta, skatter står för mer än 20 procent av den totala kostnaden för att äga och använda en mobil enhet.

Föreningens ekonomiska experter tror att om ultra-låg kostnad mobila enheter skulle kunna undantas från importtullar och omsättningsskatter “, säger Brown,” upp till 930 miljoner nya ultra-låg kostnad mobila enheter kan anslutas i 50 utvecklingsländer de studerade mellan nu och 2010.

Det är alltför lätt för dem av oss som lever med sömlös mobilitet varje dag för att bli blasé om det “, tillade han,” tills vi tycker om att använda sömlös mobilitet för att överbrygga den digitala klyftan.

Gemma Simpson av Silicon.com rapporterade från London.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien