Samsung Electronics årlig nettovinst på lägsta nivån på fyra år

Samsung Electronics har rapporterat en större än väntat nedgång i sitt resultat för det sista kvartalet 2015 som de två kärnverksamheter står inför en avmattning bland försvagar den globala efterfrågan på hemelektronik.

Företaget har också antytt en vinst nedgång för första halvåret i år.

Samsungs nettovinst för perioden oktober-december föll 40 procent från ett år tidigare till 3,2 biljoner won ($ 2650 miljoner).

Resultatet föll förväntningarna, även med beaktande av den negativa effekten av valutakurs uppskattas till 400 miljarder vann. Analytiker förväntade 5100 miljarder vann i nettoresultatet, enligt FactSet, en finansiell dataleverantör.

Försäljningen kantade upp en procent till 53,3 biljoner won under kvartalet, medan rörelseresultatet ökade med 16 procent till 6,1 biljoner won, i linje med dess resultat förhandsvisning denna månad.

De senaste resultaten återspeglar nya utmaningar för Samsung som två kärnverksamheter, smartphones och halvledare, står inför en avmattning.

Försvagar den globala efterfrågan på smartphones tar en vägtull på Samsungs försäljning av mobila komponenter till företag som Apple, liksom försäljningen av Samsungs egna mobila enheter.

Företaget är världens största tillverkare av minneskretsar som används i persondatorer och mobila enheter. Det är också världens största tillverkare av smartphones och tv-apparater.

För helåret förtjänat det 19,1 biljoner won (AU $ 15,8 miljarder), en minskning med 19 procent från föregående år och den lägsta nivån på fyra år. Det var andra året i rad med en nedgång i den årliga nettoresultat efter bolagets resultat nådde en topp på 30.500 miljarder vann 2013.

Under det sista kvartalet 2015, halvledar verksamheten redovisade sin första kvartalet jämfört med samma kvartal vinst nedgång i mer än ett år.

Det loggade 2,8 biljoner won i rörelseresultatet, ca 25 procent lägre än föregående kvartal, men något högre än ett år tidigare.

Förutom den mjukare globala efterfrågan på mobila enheter och datorer, ett överutbud av minneskretsar som pressat priserna körde också svagare än väntat vinsttillväxt.

Indien “antikoloniala” till den ekonomiska skada: Marc Andreessen i osammanhängande Twitter rant, LG Pay kommer att vara en ingen show på MWC: Rapportera; Singtel krymper nettovinst av SG $ 16m, Facebook drar gratis Basics projekt i Indien, Samsung att ge den allmänna säkerheten nätverk i Sydkorea

“Efterfrågan på minneskretsar kommer att öka till följd av tillväxt i innehållet som lagras i hög densitet servrar terar DRAM och SSD, liksom smartphones med mer avancerade funktioner,” företaget sade i ett frisläppande.

Framöver firman sade den kommer att utveckla 10 nm DRAM, fortsätta massproduktion av andra generationens 14nm komponenter och lyft försäljningen i hög densitet DRAM och NAND lagring.

Tidigare denna månad, avslöjade företaget att det hade börjat massproduktion av logikchips med hjälp av sin andra generation 14-nanometer FinFET process, och undertecknat en överenskommelse om att enbart producera Qualcomms Snapdragon 820.

Mobiltelefonverksamhet posted dess andra raka kvartalsresultat nedgång med 2,2 biljoner won i rörelseresultatet.

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Även Samsung expanderade försäljningen av high-end smartphones, inklusive Galaxy Edge-serien med böjda skärmar, konsumenter strömmade till billigare smartphones, kör ner sin totala vinsten.

För nästa år, sade företaget att det räknar med ensiffrig tillväxt i smartphones och surfplattor, med en tillväxt ses i low-end, och ser att fortsätta att expandera LTE-tjänster i sitt nät verksamhet.

Analysföretaget Ovum sade natten att 4G långsiktiga Evolution (LTE) abonnemang nådde 1,05 miljarder under Q4 räkenskapsåret 2015, med abonnemang att växa med tvåsiffriga tal att slå 3620 miljoner år 2020.

Med ökande tryck för att söka nya intäktskällor, Samsung antydde om sina planer.

Det pekade på transparenta, spegel, bil- och flexibla displayer som framtida display affärsområden. Och den utpekade hem och hälsa som områden det inledningsvis kommer att fokusera på med internet-anslutna prylar och hushållsapparater.

“För hemelektronikmarknaden, planerar företaget att leda Smart Home era med olika IoT-aktiverade produkter,” den sade.

Tidigare denna månad, Samsung samarbetar med Singapores största teleoperatör, Singtel, och dess NCS dotterbolag att samarbeta på att designa, bygga och lansera smarta hem lösningar.

De tre företagen kommer att börja fältförsök, och planerar att rulla ut lösningar börjar tidigt 2016.

Förra månaden meddelade Samsung att alla dess smarta tv-apparater kommer att användas för att styra IoT enheter i hemmet, inklusive anslutna ljus, ljud och säkerhetsanordningar.

Samsung upprepade sitt löfte förra året för att öka aktieägarnas avkastning, bland annat en plan för att köpa tillbaka och avbryta aktier. Flytten gjorde lite för att stötta upp aktiekursen. Efter resultatet release, handlas bolagets aktier 2 procent lägre när Seoul börsen öppnade.

Igår, Apple rapporterade en första kvartalet vinst på $ 18,4 miljarder med intäkter kommer in på $ 75,9 miljarder dollar.

Försäljningen av sina iPhones ökat något, från 74,5 förra året till 74.700.000, med iPad transporter minskade med 5 miljoner enheter 21.400.000-16.100.000. Mac försäljning minskade med 4 procent till 5,3 miljoner enheter, medan den kategori tjänster, som omfattar Apple Pay och iTunes, såg intäktsökning 26 procent till $ 6,05 miljarder dollar.

Andra produkter, inklusive Apple Watch, upplevde en inkomstförstärkning med 62 procent till $ 4,4 miljarder kronor jämfört med den här tiden förra året.

med AAP

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner