NBN Co stol förbinder sig att Suncorp roll

New NBN Co styrelseordförande Ziggy Switkowski har sagt Suncorp aktieägare som han åtagit sig att vistas som ordförande i försäkringsjätten, trots att genomföra den massiva roll att övervaka NBN Co som den nya regeringen ställer om att se över (NBN) projekt National Broadband Network .

När kommunikationsminister Malcolm Turnbull utsedd Switkowski till rollen tidigare denna månad att ersätta ordförande Siobhan McKenna och fungera som tillförordnad VD ersätter Mike Quigley tills en ersättare hittas fanns det en oro att den tidigare Telstra vd skulle kämpar för att jonglera alla sina konkurrerande roller, inklusive varvid ordföranden i Suncorp och en roll med Opera Australia.

På tal till Suncorp aktieägarna vid bolagets årsstämma igår, sade Switkowski han har åtagit sig att Suncorp, men skulle lämna ett antal av hans andra roller för att fokusera på arbetet på NBN Co

“I och med denna nya tjänst, jag inser att under en övergångsperiod, kommer detta att innebära verkställande ansvar och oundvikligen några nya utmaningar och arbetsbelastning. För att klara detta har jag tagit tjänstledigt från styrelsen Oil Search och har avgått mina positioner med Opera Australia och Lynas Corporation “, sade han.

Avsikten är att min verkställande roll kommer att upphöra på utnämningen av en ny VD för NBN. Att slutföra denna utnämning kommer att vara en prioriterad fråga för mig.

Switkowski sade att han har “entusiasm och förmåga” att utföra de uppgifter som både Suncorp ordförande och NBN Co ordförande.

Jag kommer att fortsätta att ompröva alla mina andra åtaganden för att säkerställa båda dessa viktiga uppdrag kan samexistera utan kompromisser under denna övergångsperiod. Jag har varit med i styrelsen för den Suncorp Group sedan 2005, och står fast vid de intressen Suncorp Group och dess aktieägare.

Switkowski var den första i en rad uppmärksammade ex-Telstra utnämningar till NBN Co från Turnbull sedan regeringsskiftet. Tidigare i veckan, Turnbulls, vän JB Rousselot, utsågs att övervaka granskningen av NBN Co, och det har rapporterats att före Telstra exekutiva Justin Milne har också utsetts av NBN Co som en del av översynen, trots att de fortfarande äger aktier i Telstra.

Som svar på Turnbull tjuv ett antal ex-Telstra personal för den nya ser NBN Co, Telstra vd David Thodey sade att det reflekterar den typ av australiska telekombranschen för en hel del av industriledare att ha hunnit med telekommunikation jätte i sitt förflutna.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata