Är Windows 8 Metro misslyckas även på Microsoft?

Bill Flora, en viktig ledare i laget som skapade Microsofts Metro … och hans MacBook Pro.

När jag först såg denna bild av Bill Flora, en viktig ledare i laget som skapade Microsofts Windows 8 Metro-gränssnittet, jag nästan skrattade mig dum. Lägg märke till vad Flora, som hade lämnat Microsoft efter 19-år som creative director i september att starta TECTONIC, en användarupplevelse design företag använder för sin huvuddator? Det ser till att en MacBook Pro för mig!

Allvarligt? En av Microsofts gå till Metro killar lämnat företaget före Windows 8 lansering och nu använder en Mac? Bilden säger allt. Naturligtvis är Floria inte bara Metro utvecklare att överge fartyget. Brandon Watson, chef för utvecklar upplevelser för Windows Phone, är den senaste verkställande lämna Microsofts telefonenheten. Mellan Flora och Watson avgång, Matt Bencke, General Manager för Windows Phone Developer och Marknads, lämnade Windows Phone laget, men han gjorde, åtminstone stanna i Microsoft. Han är nu över med till Xbox Live besättning.

OK, så Metro, medan det blir närmare till beta, är fortfarande alltför våt bakom öronen för seriöst arbete. Som sagt, jag kan inte vara den enda som tycker att det är lite märkligt att Metro utvecklare kör ut genom dörren så sent i spelet och med så mycket Metro utveckling och design arbete återstår att göra. Jag undrar vad de vet att Microsoft inte talar om för oss. Märk väl, Microsoft inte tala om användare eller utvecklare som mycket om Metro applikationer och programmering.

Vi vet dock att det verkar Microsoft kan bara att stödja både Metro-stil och skrivbordsprogram, aka klassiska Windows, Windows 8 på ARM. Det säger mig Microsoft börjar att säkra sina satsningar som färgade i ullen Windows-användare verkligen kommer att ta upp en radikalt nytt gränssnitt för att göra samma gamla saker.

Som sagt, jag tvivlar också att Microsoft kan föra sin gamla x86 Windows utseende och applikationer till ARM på ett sätt som kommer att fungera. Jag tror att Metro-gränssnittet kommer att bli ett totalt misslyckande på skrivbordet, men jag tror att “Classic” Windows på en tablett eller en smartphone kommer att bli ännu mer av en konstruktion flopp.

Bortsett från dårskap att försöka använda en Windows, ikoner, menyer, och Pointer (WIMP) gränssnitt på en tablett, det finns de tekniska problemen bakom skärmen. Det är inte så lätt att hamn gamla x86-kod och kompilera den för ARM.

Du kan, antar jag använda en Apple-stil Rosetta x86 binär emulator för ARM, men detta synsätt har tre stora problem: 1) Det är långsamt, 2) Den äter ström som en elefant äter jordnötter, och 3) du fortfarande fast med mycket olika skärm arkitekturer.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Visst, jag kan se varför idén att använda Desktop på ARM låter lockande vid första anblicken: “Ge folket gränssnittet och program de redan vet”, men praktiskt taget det kommer med en mängd problem. Inte minst av dessa är att det får mig att undra, ännu en gång hur verkligen redo Metro är för alla användare på alla plattformar.

Bill Flora bild. (Credit: Jay Greene)

 Berättelser

Windows 8 Consumer Preview grund 29 februari: varför det inte kallas beta

Varför Windows 7 kommer att vara Dead on Arrival

Varför Windows 8 frågor på riktigt arbete, och så kommer Windows 9

Varför Metro regler nu på Microsoft

Windows 8 på ARM: Skrivbordet är kvar

New Desktop Interface flops

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor