Hockey shtick: vem som kör NBN politik?

Nivån på National Broadband Network (NBN) politik schizofreni inom folkpartiet aldrig upphör att förvåna. Eftersom Malcolm Turnbull vägrar kontinuerligt för att ge information om en officiell bredbandspolitik, spekulationer om vad partiet kan göra med NBN fortsätter att komma tjock och snabbt – och det verkar ändra dagligen, som en koalition MP eller annan hoppar in i striden.

Beroende på vem du pratar med, kanske koalitionens politik handla om

Stänga projektet och avleda finansiering (som liberalerna underligt insisterar är i budgeten, när det inte är) för att bygga fler vägar och magiskt balansera vår ekonomi (Tony Abbotts policy)

Stoppa regeringen från att utbilda allmänheten om NBN politik som redan har godkänts och passerade in i lag (Paul Fletcher policy) – Åh, och privatisera allt

Med hjälp av en blandning av teknik för att leverera minst 12 Mbps för alla, mer eller mindre, och låta den privata sektorn för att plocka upp den slappa (Malcolm Turnbull politik).

Dessa är, mer eller mindre, de visioner som har presenterats för oss av tre ledande Folkpartiets politiker under de senaste månaderna. Turnbull sitter på staketet, Abbott vill köra sin traktor genom NBN med hög hastighet, och Fletcher vill korrigera stavningen på varningsskyltar fäst vid den.

Nu har vi en fjärde större liberala partiet röst i diskussionen – och det är inte vacker. Från hans svar på frågor om Tasmanian radio om NBN, skugga kassör Joe Hockey räknar uppenbarligen att gro vingar och flyga över debatten under hans egen makt.

Joe Hockey räknar med att gro vingar och flyga över debatten under hans egen makt.

Detta är den enda slutsats som kan nås efter Hockey satt med vad jag antar var en rak ansikte (han var på radio, så det är svårt att säga säkert) och hävdade att 4G trådlösa nätverk blir så bra att de är ett direkt hot till NBN. Varför annars, sade han, skulle NBN Co har försökt att stoppa Telstra från reklam det mot fasta NBN tjänster?

Jag kommer inte att gå igenom blodiga detaljerna i hans argument här – jag kan inte stå ut med att förstöra min vecka, för att inte tala din, med specificera hans beklagliga logik, annat än att säga att det handlade orden “iPad”, “4G” och “vida överlägsen”. Läsa igenom täckningen av hans uttalanden, fick jag så långt som han mumlar något om iPad inte har en fiberoptisk kabel dra bakom det innan mina känslor bokstavligen kollapsade.

Jag kommer att säga endast detta: skuggan kassör verkar vet mycket lite om 4G, hans offentliga uttalanden, liksom de alltför många andra politiker, läsas som utskriften av en långvarig session klyschbingo.

Om Hockey är en så stark tro på kraften i 4G och hans iPad, bör han göra vad Turnbull vägrade att göra när jag vågade honom för ett år sedan: stänga av bredbandsanslutning i sitt hem fast, skapa en 4G-router som hans hem huvud~~POS=TRUNC telefon och datatjänster och lever uteslutande av att iPad för en månad.

Du vet att han har tagit upp denna utmaning när du ser flygande grisar dykbombningen din häck.

Men saken är: Jag är allt för livlig och pigg debatt om alla frågor, men det måste vara ärlig debatt. Och vad vi har fått från Folkpartiet, i olika former och åtgärder, är allt annat än. Uttalanden som Hockeys ignorera princip allt som är verkligt och sant om 4G, och fokusera på vad han målar som något magiskt teknik som kommer att fixa allt.

Eftersom han är en person av myndighet, är hockey övertygad om att outbildade väljare kommer att lyssna på honom, snarare än att kontrollera vissa esoteriska telekom nyhetssajt att lära verkligheten i Australien bredbands situation (om du är i denna kategori, rekommenderar jag att du gör dig själv en tre -kurs måltid och sitta ner för att läsa ABC journalisten Nick Ross omfattande och faktaspäckade diskussion om varför hela branschen vet framtiden är om fiber-attached Wi-Fi och inte 4G).

Stänga projektet och avleda finansiering (som liberalerna underligt insisterar är i budgeten, när det inte är) för att bygga fler vägar och magiskt balansera vår ekonomi (Tony Abbotts policy), Stoppa regeringen från att utbilda allmänheten om NBN politik som har redan godkänts och passerade in i lag (Paul Fletcher policy) – Åh, och privatisera allt, med en blandning av teknik för att leverera minst 12 Mbps för alla, mer eller mindre, och låta den privata sektorn för att plocka upp den slappa (Malcolm Turnbulls politik).

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Så medan de kanske kan vädja till väljarna genom hoppas att lyssna allmänheten inte kommer faktiskt kontrollera sina positioner, är dessa politiker gör sig och befolkningen en stor otjänst. De snedvrider argumentet med sin egen okunnighet av frågorna – och ställa orealistiska förväntningar som bara kan svikit människor när visionen av vår bredbands framtid att de är målning uteblir.

Vad är så anmärkningsvärt är att alla dessa högt uppsatta politiker inte tycks kunna få sina berättelser på NBN rak – inte en liten bit. Abbott älskar att prata om den dysfunktionella Labor ledarskap, men liberalerna kan inte ens få fyra högt uppsatta politiker sjunga från samma psalmboken. Jag har redan beklagat uppenbara kommunikationen mellan Abbott och Turnbull, men det blir värre med fler personer inblandade.

Tendensen att lägga i fler röster och åsikter kan hålla tech media underbart upptagen med faktiskt kontroll, men det är förbryllande många i befolkningen som ser till deras ledare (både blivande och faktiska) att fatta välgrundade, utbildade ståndpunkter i viktiga frågor.

Turnbull kan vara den mest att skylla här, eftersom han upprepade gånger har vägrat att tala om alternativ hans parti föredrar i detalj. Han kan naturligtvis att vilja hålla sina kort nära bröstet tills strax före valet, och det är politiskt förståeligt – men han bör också inse att den offentliga karaktären avskyr ett informations vakuum.

I avsaknad av enhetliga, tillförlitliga fakta, kommer allmänheten helt enkelt ignorera dess valda beslutsfattare och göra sitt eget sinne baserat på tillgängliga fakta. Och om det allmänheten blir ordentligt informerad, kommer dess slutsats om NBN har ingenting att göra med 4G.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”