Panel: Hur startups kämpar för att hitta rätt talang

SAN FRANCISCO – Även om det är vanligtvis en hel del hype kring oavsett senaste heta start är de flesta startups i allmänhet har svårt att växa sina anställningsnummer i ansiktet av Silicon Valley jättar som kan kasta mer pengar på duktiga utvecklare och ingenjörer.

oDesk, beskrivs av vd Gary Swart som “världens största online arbetsplats,” samlades en grupp av panelists med olika erfarenheter i tech start utrymme för en diskussion på onsdag kväll om verkligheten i dessa “talang krig.

Swart sa att det tar cirka 90 dagar att hyra en anställd, och om du inte det rätt, kommer det att ta lång tid att bli av med den anställde som väl;. I en undersökning som nyligen publicerades av oDesk, 90 procent av företagen som svarade var eniga om att anställa rätt kompetens vid behov är viktigt för företagets framgång,. samtidigt, åtminstone 30 procent av företagen medgav att det är svårt att hitta rätt talang, medan 70 procent gick så långt som att säga att den traditionella hyra metoder är “smärtsamma.

Som ett första-gången venture backas entreprenör, Rob Lafave, grundare och VD för online-lokal mat marknad Foodzie, medgav att hans företag kämpade om hur man skall närma dessa utmaningar, notera att de var tvungna att komma ihåg att vara flexibel när det kom att anställa,. Kevin Harvey, en allmän partner på Benchmark Capital, hävdade att det finns en klyfta mellan den nationella arbetslösheten och att tech. Problemet är att hitta personer med rätt kompetens. Harvey fortsatte att “just nu, rekrytera teknisk talang är förmodligen grindposten för de flesta startups,. Således hävdade han att situationen döljer verkligheten i hur svårt det är att hitta folk just nu,. Ändå förblev Harvey optimistiska positing att det är cyklisk trend i Silicon Valley, kommenterade att han “har funnits länge nog” att minnas från slutet av 1990-talet när företag inte kan hyra tillräckligt ingenjörer,. jag förväntar mig inte en “90-talet stil byst, men jag tror att det kommer att vara svårt att hitta talang för en stund, “Harvey projiceras,. Vem företag leta efter och hyr också bero på kulturen i verksamheten och produkten. Harvey sade att med vissa företag, behöver du en rigorös ingenjörskultur medan andra fokuserar mer på innehåll. Han föreslog att de flesta företag är förmodligen någonstans däremellan,. Harvey sade: “Jag skulle säga, speciellt på Internet rymden, det finns inte så mycket innovation som krävs för många företag Eller finns det en blandning..

I reflektion av idén bakom oDesk, Swart diskuterade fördelarna och vanliga verkligheten att uppmuntra företag att anställa på nätet anställda. Swart påpekade också att det är inte billigt att bo i Bay Area där många växande startup finns, så det är lättare för båda parter att bredda den geografiska nätet.

Föra arbetet till arbetstagaren i stället för att arbetstagaren till arbete “Swart avslutats.” Vi tror verkligen att Internet är svaret.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar; Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott