Intel-kretsarna till tabletter, men ansikten ARM strid

I arbetet med att locka tablett beslutsfattare att dess Oak Trail-plattform, är Intel försöker pracka på chipset förmåga att köra olika operativsystem (OS) som en viktig försäljningsargument. Men analytiker säger att chipet jätten kommer att möta hård konkurrens från ARM som för närvarande har en stark närvaro i tabletten marknaden.

I en telefonintervju måndag med webbplatsen Asien, George Chacko, Intel-plattformen marknadschef, sade företaget är inriktad på att erbjuda OEM (Original Equipment Manufacturer) partners plattform val – det vill säga, Google Android, Microsoft Windows och Intels egen Linux-baserade erbjudande , MeeGo.

Från och maj, visade han att så många som 35 tabletter som körs på Oak Trail kommer att finnas tillgänglig från OEM såsom Fujitsu, Lenovo och Evolve III. Enligt Intel kommer att utvecklas III: s tablett kunna tredubbla boot, så att användarna kan växla mellan Android, MeeGo och Windows operativsystem

Chacko tillade att Oak Trail chipset erbjuder flera fördelar såsom ett fotavtryck som är 60 procent mindre jämfört med tidigare generationer, högre prestanda, bättre batteritid och lägre kostnad. Han var oförmögen att avslöja chip prissättning.

Bortsett från konsument funktioner, sade han Oak Trail-plattformen är också lämplig för skiffer som används för point-of-försäljning detaljhandel, medicinska och industriella tillämpningar.

Framåt, Intel hoppas också att den nya plattformen marker utanför gamla kvarter, erbjuder funktioner och möjligheter tillgängliga på sina vanliga processorer till tabletten plattform. Funktioner som kryptering och stöldskydd kommer att finnas tillgängliga i framtida versioner av Oak Trail familjen, sade han och tillade att bolaget även kommer att införa säkerhetskomponenter från Intels McAfee förvärv.

Intel i ARM brottas, Analytiker webbplatsen Asien talade till noteras att Intel inte är för sent i tabletten spelet men kan få en överhängande strid med rådande marknads spelare, ARM.

I ett e-postintervju, Jim McGregor, Chief Technology strateg på In-Stat, noteras att skiffer marknaden är fortfarande i sin “linda” scenen och det finns “gott om utrymme för olika plattformar” för att konkurrera.

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

I själva verket, McGregor sade OS, snarare än hårdvara, kommer att driva detta marknadssegment.

“Jag har sett tabletter som körs på både ARM och MIPS enheter så en X86-baserad tablett är inte uteslutet, så länge [enheten] kan uppfylla kraven batteritid och ger en övertygande [användare] erfarenhet”, sade han .

I en telefonintervju med webbplatsen Asien, Michael J. Palma, IDC: s forskningschef för konsumentenhets halvledare och elektroniktillverkningstjänster, betonade vikten av appen ekosystem för tablett spelare.

Att se marknadsframgångar, kommer Intel måste vara medveten om sin chipset prestanda, processkapacitet och effektförbrukning, konstaterade Palma.

Han tillade att chipmaker kommer att möta en formidabel motståndare i form av ARM, notera att den senare “praktiskt taget kontrollerar tabletten marknaden”. Både Apple iPad och Samsung Galaxy Tab köras på ARM styrkretsar.

McGregor noterade: “Beating ARM i tabletter är en svår … [och] Intel spelar catch-up i tabletter precis som det är i smartphones som båda använder samma [kategori] processorer idag.”

Intel kommer att behöva stödja rätt OS för att penetrera marknaden, sade han, upprepar sin iakttagelse som skiffer marknaden kommer att drivas av operativsystemet. “Intel har drivit MeeGo, medan hela branschen går mot Android.

“Men, [med] Intel [driver sitt fokus på] stöder flera operativsystem, jag förväntar mig att se mer stöd för Android i framtiden”, sade han.

McGregor tillade att Intel måste också uppnå prestationskriterier rätt. “Även om x86-processorer gör vanligtvis har högre prestanda än ARM-kärnor, de flesta av produkterna [båda styrkretsar tävla i] är inte står still och är snabbt flytta från dubbla Cortex A9 konfigurationer för att quad-core A9 eller A15 konfigurationer med flera grafikprocessorer,” han förklarade.

“Slutligen måste Intel att kunna differentiera sina produkter i fråga om funktioner och detta kommer att bli en stor utmaning eftersom alla enheter på marknaden är starkt integrerade system-on-a-chip”, sade han.

Intel nyligen förvärvat en SoC företag i ett försök att öka sin mobila funktioner, enligt rapporter.

McGregor sade: “Intel har en svår utmaning framåt men de har också tillverkningsexpertis, finansiella resurser och teknisk expertis för att göra det en intressant kamp.”

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt