Optus stärker managed services utbud med nya möten

Sedan slutföra, split mellan sina konsument- och IKT-divisioner, tillbaka i oktober 2012, har Optus Business aggressivt drivit hårt för att märkas som en tjänsteleverantör.

I själva verket, under de senaste 12 månaderna har bolaget låst i nästan AU $ 700.000.000 av integrerade IT-kontrakt med Westpac, ANZ, UGL, Virgin Australia, och den australiska regeringen Department of Agriculture, fiske och skogsbruk.

I sitt tal vid den årliga Optus Vision kundevent i dag i Sydney, förklarade Optus Business vd John Paitaridis finns tre viktiga trender i vilka företaget svarar på och anpassa sin företagsstrategi med: Hungern för en konsumtionsbaserad IT-modell infrastruktur som tillhandahålls av tredjepartsleverantörer för sin flexibilitet och kostnadsbesparingar, mobilisering av arbetskraft, och den ökande efterfrågan från företag att ansluta sina telco nätverk med IT-tjänster.

Fortsätter denna strategiska plan, har Optus Business utsetts, tidigare HP South Pacific vd, David Caspari, att leda sin ICT divisionen som vice VD för produkt och kommunikationsteknik.

Caspari kommer att ansvara för att övervaka och driva bolagets pågående, as-a-service “produktutbud, inklusive dess nyligen lanserade Kontakt-Centre-as-a-Service (CCaaS) som finns på Ciscos värd samarbete teknikplattform, och Unified -Communications-as-a-service (UCaaS), dess värd svit av röst, video, meddelanden och närvaro samarbetsprodukter.

Han sade CCaaS och UCaaS är “bara början” av Optus “as-a-service erbjudanden i unified communications och contact center utrymme, som arbetskraft optimering och kundrespons analys as-a-service kommer att vara nästa som kommer.

Paitaridis ekade vikten av Optus “as-a-service linje.

“Vi ser det som en stor trend av konsumtionen för företag, företag och myndigheter. Vad fördelarna [är] att det är konsumtionsbaserad, det opex-baserad, du betalar för vad du konsumerar, det är en mer flexibel modell, också gör det möjligt organisationen att fokusera på sin kärnverksamhet “, säger han.

Kontakt-Centre-as-a-Service och Unified Communications-as-as-Service är två exempel på hur de kan köra högre produktivitet, ökad effektivitet, förbättra sina intäkter, hantera sin kostnadsstruktur och leverera bättre kundupplevelse.

Säkerhet kommer att bli en annan aspekt Caspari kommer att inriktas på, med Optus tillkännage sin investering i en säkerhetskonsulttjänst som kommer att inriktas på att bedöma och rådgivning, bygga försvar med implementering och tillhandahålla Managed Security Services.

“Säkerhet blir mer affärskritiska och blir mer av ett styrelserum fråga, ryktesrisker, direkta finansiella risker, är allt insvept i säkerhet, till skillnad från tidigare generationer”, sade han.

Om man tittar på den australiensiska säkerhetsmarknaden den växer mycket snabbt, både i rådgivning och hanterade säkerhetstjänster. Vad vi ser är kunder letar efter en enda ansvarspunkt från nätet hela vägen till slutpunkten. Vår strategi är att rikta företag och statliga kunder.

Andra nya utnämningar till Optus Business inkluderar Jennie McLaughlin, som tar på sig rollen som vice vd för affärsapplikationer och lösningar, och, tidigare Alphawest verkställande direktör Ian Smith, som kommer att fungera som vice VD för managed services och leverans.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

I ytterligare leverera sitt åtagande att vara en nyckelspelare i tjänsteleverantören utrymme, sade telco det kommer att leverera en ny online-självbetjäningsportal, för närvarande i pilotfasen i slutet av året, fortsätter att arbeta på sin AU $ 1,2 miljarder investeringar som leder till 4G täckning till 90 procent av landets under de kommande 12 månaderna, och upprätta ThinkSpace ett kundsamarbete centrum, Optus campus i Macquarie Park, Sydney.

Paitaridis sa att det är en “flera miljoner dollar investering” att samarbeta med C-nivå chefer för att hjälpa dem “staka ut en teknik strategi och ta itu med det måste skapa en dagordningen innovation”.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin